понедельник, 11 марта 2013 г.

Прокуратура покриває шахрайство в особливо великих розмірах?




ПРОКУРОРУ Київської обл.
пану Вітязю
копія: Генеральному Прокурору України, Віктору Пшонці

ЗАЯВНИК (потерпіла сторона):
ТОВ «
Svoboda Press s.r.o»
10825  Чехія, Прага 10 -  Малечисе,
тел./факс +420266021111,
 +42026602
136,+420272702251

Представник(и) потерпілої сторони -  
ТОВ «
Svoboda Press s.r.o»:
02206 м. Київ, а\с № 42

Підозрювані: посадові та службові особи, а також засновник Товариства з обмеженою відповідальністю «Досконалий друк,дизайн, дистрибуція» ЄДРПУ 32253036
юридична адреса:
08700,Київська обл.Обухівський р-н, м. Обухів вул.Будьоного,буд.46
фактична адреса:
м. Київ, вул.Стрілецька, 7\6 офіс 54
(03187, ул.Академіка Заболотного 20-а)
п/р 26001012825495 в ВАТ «Укрексімбанк»

СУМА МАТЕРІАЛЬНИХ ЗБИТКІВ від злочинів: 497 598, 00  EURО (чотириста дев’яносто сім тисяч п’ятсот дев’яносто вісім) EURО\Євро 


































ЗАЯВА
про вчинення посадовими та службовими особами,
а також засновником ТОВ «Досконалий друк, дизайн, дистрибуція»
гр.Дяковичем Олегом Ігоровичем службових злочинів:
службового підроблення, що спричинило тяжкі наслідки (ч.2 ст.366 КК)
та розтрати майна в особливо великих розмірах (ч. 5 ст.191 КК)

Шановний пане прокурор!
В 10/09/2008 році між відомим видавничим домом ТОВ «Svoboda Press s.r.o[1]» (Чехія, Прага) та ТОВ «Досконалий друк,дизайн, дистрибуція» (ЄДРПУ 32253036, Україна, Обухів) був укладений договір (торгового представництва \договір продажу\ надалі - Договір) по наданню послуг щодо виготовлення поліграфічної продукції від 10.09.2008 для її подальшої реалізації замовникам на території України. Договір укладався шляхом обміну електронними листами між гр.Дяковичем О.І., з одного боку, та Svoboda Press s.r.o. – з іншого.
За умовами основного договору  
Svoboda Press s.r.o  виконувала роботи по друку та поставці в Україну поліграфічної продукції за замовленнями гр.Дяковичем О.І. та підконтрольної йому компанії - ТОВ ««Досконалий друк,дизайн, дистрибуція», які в свою чергу відповідно до розділу 2 Договору виконувало функції посередника, робило замовлення на виготовлення-друк поліграфічної продукції та повинно було оплачувати дані замовлення.
За три роки співпраці з вересня 2008 до середини 2011 рік включно між компаніями ТОВ «Svoboda Press s.r.o» (Чехія, Прага) та ТОВ «Досконалий друк,дизайн, дистрибуція» (ЄДРПУ 32253036, Україна, Обухів), яку у відносинах з чеською компанією Svoboda Press s.r.o. постійно представляв лише гр.Дякович Олег Ігорович, який постійно називав\позиціонував\ себе генеральним директором ТОВ «Досконалий друк,дизайн, дистрибуція», і який фактично є одноосібним засновником та 100% власником корпоративних прав у статутному капіталі даного Товариства, ТОВ «Svoboda Press s.r.o» на замовлення гр.Дяковича О.І. друкувало мільйонними тиражами поліграфічну продукцію рекламного характеру для мереж супермаркетів «МЕТРО», «ДЦ» (нині – The Watsons) та виконувало інші поліграфічні замовлення, відвантажуючи дану продукцію на користь замовників - гр.Дяковича О.І. та ТОВ «Досконалий друк,дизайн, дистрибуція». Про що красномовно свідчать ділова переписка, рахунки-фактури (invoice), товарно-транспортні накладні тощо.
 Всю ділову переписку із топ-менеджерами ТОВ «Svoboda Press s.r.o» (Чехія, Прага) за ці 2,5 роки активної спвіпраці з українського боку від імені ТОВ «Досконалий друк,дизайн, дистрибуція» (ЄДРПУ 32253036, Обухів) вів фактично лише засновник даного товариства - гр.Дякович Олег Ігорович, при цьому він використовував наступні e-mail адреси: doskdruk @ gmail.com, doskdruk @ ukr.net. Одразу після укладення сторонами Договору від 10.09.2008 гр.Дякович О.І. шляхом комунікації по електронній пошті зі своїх e-mail адрес: doskdruk @ gmail.com, doskdruk @ ukr.net почав регулярно розміщати в чеському видавництві «Svoboda Press s.r.o» великі замовлення на друк поліграфічної продукції рекламного характеру для його (гр.Дяковича О.І.) замовників - мереж українських супермаркетів «МЕТРО», «ДЦ» (нині – Watsons), при цьому кожен повно-кольоровий рекламний журнал мав тираж щонайменше 1000 000 (один мільйон екземплярів), і тривало це з осені 2008 по кінець 2010 року включно.
За понад 2,5 роки активної роботи між чеським видавництвом «Svoboda Press s.r.o», з одного боку, та гр.Дяковичем Олегом Ігоровичем, який у відносинах із чеським видавництвом постійно називав\позиціонував\ себе генеральним директором ТОВ «Досконалий друк,дизайн, дистрибуція» та навіть використовував в переписці печатку компанії ТОВ «Досконалий друк,дизайн, дистрибуція» (що, зокрема, випливає із ділової переписки за цей період, яка додається – зокрема про це свідчить лист гр.Дяковича О.І. від 02.03.2010 «погашение финансовой задолженности за 2009 год» на адресу пана Йозефа Кутмона виконавчого директора типографії «Svoboda Press» - додається), і який водночас був лише одноосібним засновником та власником 100% власником корпоративних прав у статутному капіталі даного Товариства «Досконалий друк,дизайн, дистрибуція», зловживаючи довірою чеського видавничого дому «Svoboda Press s.r.o» отримав на свою користь та користь підконтрольної компанії сукупний кредит (через замовлення великих тиражів поліграфічної продукції в кредит) на загальну суму – у понад 497 500, 00  EURО (чотириста дев’яносто сім тисяч п’ятсот) EURО\Євро. Про те, що гр.Дякович О.І. та посадові особи ТОВ «Досконалий друк,дизайн, дистрибуція» протягом 2,5 років безперешкодно отримували всю поліграфічну продукцію згідно замовлень гр.Дяковича О.І. (який фактично вводив в оману керівництво чеського видавничого дому «Svoboda Press s.r.o», свідомо приховуючи той факт, що він не є \і ніколи не був\ ані генеральним директором, ані навіть директором ТОВ «Досконалий друк,дизайн, дистрибуція» (надалі - ТОВ «Чотири «Д») свідчить як ділова переписка між чеською стороною та гр.Дяковичем О.І., так і інші докази, в т.ч. міжнародні товаро-транспортні накладні (СМR)[2], дані з банківських рахунків – про рух коштів ТОВ «Досконалий друк,дизайн, дистрибуція», рахунки –фактури, які чеська сторона виставляла гр.Дяковичу О.І. та ТОВ «Чотири «Д» (на підставі яких даний товар відвантажувався в Україну та на підставі яких поставки проходили очистку на українській митниці тощо).
Так зокрема згідно
invoice (рахунків –фактур): №600217, №600406, №600775, №601581, №601201, №603194, №602707, №602415, №602261, №602138, №602137 гр.Дякович О.І. зробив замовлень у «Svoboda Press s.r.o»  на загальну суму  497 500,00 EUR, а саме: дивіться додатки будь-ласка.  (Рахунки-фактури в Додатках).
Після отримання в кредит за рахунок чеської сторони «Svoboda Press s.r.o» бажаних замовлень (мова про мільйонні тиражі замовленої гр.Дяковичем О.І. поліграфічної продукції) на суму у майже в пів-мільйона Євро, гр.Дякович О.І. з однодумцями – посадовими та службовими особами ТОВ «Досконалий друк,дизайн, дистрибуція» (в т.ч. директором Олексієм Івановичем Деркачем та іншими) замість того аби оплатити дані замовлення і погасити існуючу заборгованість перед іноземною компанією «Svoboda Press s.r.o» вчинили розтрату майна в особливо великих розмірах. Хоча грошові кошти на рахунках компанії ТОВ «Чотири «Д» були, як власне і інше майно та активи (гроші вочевидь надходили від інших контрагентів та клієнтів ТОВ «Чотири «Д», таких мереж супермаркетів як:  Watsons, «Метро» тощо) про що свідчить активна діяльність ТОВ «Досконалий друк,дизайн, дистрибуція» по наданню послуг по друку рекламної поліграфічної продукції в 2012 роках (зразки поліграфічної продукції із мережі супермаркетів Watsons  - додаються – кольорові рекламні журнали «Твій Watsons» - 5 шт. за різні місяці 2012 року по 32 стор. кожен, надруковані ТОВ «Досконалий друк,дизайн, дистрибуція», див. арк.. 31 (внизу).
Отже, регулярно отримуючи в Україні замовлену ним в Чехії в 2008-2010 роках друковану рекламну продукцію (призначену від початку для супермаркетів ДЦ\»Watsons»\ та «Метро») гр.Дякович О.І., діючи в змові з іншими службовими особами ТОВ «Чотири «Д», фактично передавав надалі своїм замовникам – мережі супермаркетів ДЦ\»Watsons»\ та «Метро» тиражі даної поліграфічної продукції, за що отримував грошові кошти (на банківські рахунки підконтрольної йому компанії ТОВ «Чотири «Д») в якості оплати за поставлену ним поліграфічну продукцію, водночас не виконуючи своїх зобов’язань по своєчасній оплаті за дану продукцію на користь чеської компанії «Svoboda Press s.r.o»[3], чим завдав їй непоправних матеріальних збитків в особливо великих розмірах, і фактично розтратив ввірене йому майно на загальну суму 497 500, 00 (чотириста дев’яносто сім тисяч п’ятсот дев’яносто вісім) EURО\Євро – за твердженнями потерпілої сторони, вчинивши діяння, що містять ознаки злочинів, передбачених ч. 2 ст. 366 КК і ч.4 і ч. 5 ст.191 КК України.

Між чеським видавничим домом «Svoboda Press s.r.o», з одного боку, та посадовими і службовими особами ТОВ «Досконалий друк,дизайн, дистрибуція», в основному – через гр. Дяковичем О.І., з іншого боку, велась електронна переписка, предметом якої були серед іншого і питання по оплаті заборгованості за поставлену із Чехії в Україну поліграфічну продукцію згідно існуючих домовленостей, починаючи з вересня 2008 по середину 2011 року включно. ( Див. Додатки ___)
Топ-менеджером ТОВ «Svoboda Press s.r.o» на адресу гр. Дяковича О.І. було надіслано десятки листів, здійснено десятки телефонних дзвінків з метою погашення гр. Дяковичем О.І. існуючої заборгованості перед чеським видавничим домом «Svoboda Press s.r.o». Натомість гр. Дякович О.І. переконував свого кредитора, що оплата буде, але трохи пізніше, а тим часом він запропонував як «генеральний директор» від імені компанії ТОВ «Досконалий друк,дизайн, дистрибуція» виписати векселі на користь «Svoboda Press s.r.o».
Два векселі на суму: 103 550 EURO і 168 794 EURO відповідно, що були ним виписані 17.09.2010, власне як і всі гарантійні листи від 14.10.2010,02.03.2010 і 29.10.2010 (копії яких додаються), і які загалом повинні були покривати майже половину існуючої заборгованості перед «Svoboda Press s.r.o», були виписані гр. Дяковичем О.І. особисто, підписані ним, та передані особисто керівництву «Svoboda Press s.r.o». Проте гр.Дякович Олег Ігорович не мав ніколи відповідних повноважень і не був ніким уповноваженим виписувати такі векселі, гарантійні листи та будь-які інші платіжні документи від імені ТОВ «Досконалий друк,дизайн, дистрибуція» (ЄДРПУ 32253036).
В результаті гр.Дякович О.І. своїми протиправними діями ввів в оману керівництво іноземної компанії «Svoboda Press s.r.o», надавши в якості платіжних документів – так звані  «векселі» (вчинені на бланках із символікою ТОВ «Досконалий друк,дизайн, дистрибуція»), датовані 17.09.2010 та 14.10.2010. По факту – це папірці, які не містять всіх необхідних реквізитів, і які не можуть вважатись векселями, і відповідно будь-якими іншими чинними платіжними документами, вчиненими від імені ТОВ «Досконалий друк,дизайн, дистрибуція» оскільки, гр.Дякович О.І. не є і ніколи не був ані директором, ані генеральним директором компанії ТОВ «Чотири «Д»»(в той момент коли виписував дані «векселі» 17.09.2010 та 14.10.2010 відповідно – про що свідчать дані державного реєстру Міністерства статистики України). Очевидно, що мотивом видачі гр. Дяковичем О.І. фіктивних векселів та гарантійних листів від імені ТОВ «Чотири «Д»» було величезне бажання зловмисника і надалі безперешкодно, за рахунок чеської сторони, замовляти і отримувати поліграфічну продукцію в кредит від «Svoboda Press s.r.o» на підконтрольну йому (гр.Дяковичу О.І.) компанію ТОВ «Досконалий друк,дизайн, дистрибуція». В результаті вчиненого гр.Дяковичем О.І. службового підроблення векселів та гарантійних листів від імені ТОВ «Чотири «Д»» останній зміг і надалі замовляти і отримувати протягом щонайменше 1 року поліграфічну продукцію із Чехії величезними тиражами на загальну вартість щонайменше у 200 000 (двісті тисяч) Євро, вчиняючи одночасно розтрату ввіреного йому майна в особливо великих розмірах, діючи також спільно з іншими співробітниками ТОВ «Досконалий друк,дизайн, дистрибуція» (в т.ч. директором Олексієм Івановичем Деркачем та іншими невстановленими особами). Дані дії гр.Дяковича О.І. та його спільників містять всі ознаки злочинів, передбачені ч.2 ст. 366 КК і ч. 4 ст. 191 КК України.

Про існуючу заборгованість ТОВ «Досконалий друк,дизайн, дистрибуція» перед  чеським видавничим домом «Svoboda Press s.r.o» гр.Дяковичу О.І. було відомо, що також підтверджується електронною перепискою між гр.Дяковичем О.І. та топ-менеджерами потерпілої чеської компанії. При цьому при переписці зі «Svoboda Press s.r.o» гр.Дякович О.І. неодноразово  вказував на те, що боргові зобов’язання  будуть оплачені, що в свою чергу так і не відбулося аж до цього часу – кінця листопаду 2012 року.

Відповідно до листа від 16.09.2011, який був відправлений з електронної адреси «Svoboda Press s.r.o» гр.Дяковичу О.І., в якому адресат пропонує гр.Дяковичу О.І. погасити фінансову заборгованість, і водночас пропонує представнику ТОВ «Досконалий друк,дизайн, дистрибуція» прибути  до Праги для вирішення цього питання. В даному листі були додані  рахунки-фактур, для запобігання розгляду справи в суді, Заявник хотів вирішити питання по існуючій фінансовій заборгованості  (Див. Додаток-№__ лист від ________). На, що гр.Дяковичем О.І. була надана відповідь від 18.10.2011 в якій він зобов’язується оплатити фактури: № 1200768,1200725,1200122,120069 на загальну суму 96 964 EURO, та № 120082,1200913,1200821,1200726,1200550,1200407,1200253 на загальну суму 200 316 EURO.
Станом на 22.11.2012 року ані гр.Дякович О.І., ані ТОВ «Досконалий друк,дизайн, дистрибуція» так і не погасили існуючу заборгованість перед «Svoboda Press s.r.o», і не перерахували вищезазначених коштів згідно листа від 18.10.2011 на банківські рахунки потерпілої сторони. Що, в свою чергу, є порушенням досягнутих домовленостей[4], та погодженого графіку фінансування, і що істотно впливає на роботу видавництва «Svoboda Press s.r.o», і що на нашу думку свідчить про розтрату майна в особливо великих розмірах гр.Дяковичем О.І. та іншими службовими особами ТОВ «Досконалий друк,дизайн, дистрибуція». Отже це свідчить про те, що в діях гр.Дяковича О.І. є всі ознаки злочинів, що передбачені ч.2 ст. 366 КК і ч. 4 ст. 191 КК України.

Враховуючи вище викладене, керуючись ст. Кримінальним процесуальним кодексом України,

П р о ш у:
1.      Прийняти дану заяву та розпочати прокурорську перевірку по цій справі;
2.     Невідкладно направити повістки, викликавши на допит до прокуратури особисто гр.Дяковича Олега Ігоровича і допитати його щодо обставин, викладених в цій заяві, і зокрема щодо розтрати ним і підконтрольними йому службовими та посадовими особами Товариства з обмеженою відповідальністю «Досконалий друк,дизайн, дистрибуція» ввіреного їм майна чеської компанії «Svoboda Press s.r.o» на суму 497 500, 00 (чотириста дев’яносто сім тисяч п’ятсот) EURО\Євро.
3.     Відповідь Прокуратури за результатами проведеного розслідування прошу направити на мою адресу: 02206 м. Київ, а\с №42.

Представник потерпілої сторони -  «Svoboda Press s.r.o» (Чехія)
(оригінал додаю)

Додатки на арк.___ (згідно опису):
  1. довіреність від «Svoboda Press s.r.o» (з апостілєм)
  2. Копія Договору від 10.09.2008                                                                                                
  3. Переписка з допомогою електронної пошти між Svoboda Press s.r.o  та гр. Дяковичем О.І. з боку ТОВ «Досконалий друк,дизайн, дистрибуція».
  4. Копії Рахунків-фактур (invoice) № Копії фактур: №603194,602707,602415,602261,602138,602137,601581,601201,600775,600406,600217 за 2008-2011 роки, зразки поліграфічної продукції згідно інвойсів.
  5. електронна переписка по сплаті договірних зобов’язань відповідно до листа від 16.09.2011 + додані  рахунки-фактур які є неоплаченими   
  6. копії векселів виписаних гр. Дяковичем О.І. від імені ТОВ «Досконалий друк,дизайн, дистрибуція».
  7. Копії гарантійних листів виписаних гр. Дяковичем О.І. від імені ТОВ «Досконалий друк,дизайн, дистрибуція».
  8. зразки поліграфічної продукції, яка друкувалася  ТОВ «Досконалий друк,дизайн, дистрибуція» в 2012 році.



[1] Svoboda Press s.r.o. – є найбільшою ротаційною друкарнею в Чеській Республіці з більш як 50-літньою традицією, з 7-ма сучасними високопродуктивними ротаційними машинами. Спеціалізується на високо тиражному друці часописів, каталогів, буклетів, клеєних і шитих палітурок тощо згідно стандартів ISO 9001, ISO 12647. www. Svoboda.cz
[2]
Оскільки потерпілою стороною є юридична особа з реєстрацією в Чехії - мають місце міжнародно-правові відносини. Так згідно ст. 1 Закону України «Про автомобільний транспорт»  міжнародні перевезення пасажирів і вантажів це перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом з перетином державного кордону.
 Відповідно до ст. 9 Конституції України частиною національного законодавства України є чинні міжнародні договори, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.
Відповідно до ст. 4 «Конвенції про договір міжнародного перевезення вантажів» від 19.05.1956, договір перевезення встановлюється накладною.
Відповідно до ч.1 ст..9«Конвенції, Вантажна накладна є первинним доказом  укладання  договору перевезення, умов цього договору і прийняття вантажу перевізником. Так, данні міжнародні товарно-транспортні накладні (СМR) є договором між перевізником з вантажовідправником та  вантажоотримувачем. Завником були в повній мірі виконані замовлення відповідно до умов договору від 10.09.2008, що підтверджуються товаро-торанспортними накладними та рахунками-фактурами, в свою чергу надані послуги ані гр..Дяковичем О.І., ані ТОВ «Чотири «Д»» так оплачені і не були.
[3] Відповідно до ст.193 Господарського кодексу України, субєкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобовязання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобовязання відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.
[4] Згідно п.1, п.2 ст.509 Цивільного кодексу України, зобов’язанням є правововідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов’язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утримуватися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов’язку.
Відповідно до ч. 1 п. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб’єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов’язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов’язання відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.


p.s. Кожний факт, викладений в цій заяві, - підтверджений документами. Збиткі, завдані чехам посадовими й службовими особами ТОВ «Досконалий друк, дизайн, дистрибуція» - досі не відшкодовані. МВС і прокуратура проявляють бездіяльність. Ось що таке "захист іноземних інвестицій в Україні". Головне - вчасно ділітися із "правозахоронцями" і все буде ок, чи не так?  

3 комментария:

  1. А в чём тут "мошенничество" и "растрата"?

    ОтветитьУдалить
  2. пан Дякович О. в переговорах і у відносинах з чехами представлявся Генеральний директором ТОВ «Досконалий друк, дизайн, дистрибуція», видава-виписував векселі від імені компанії ТОВ "4Д", проте як виявилося він ніколи не був Генеральним директором (див. довідку зі статистики - вище). Таким чином він ввів в оману своїх контрагентів, зловживаючи їх довірою, заволодів матеріальними благами і розтратив їх. Дякович О. - власник 100% корпоративних прав в даному Товаристві.

    ОтветитьУдалить
  3. ну то це шахрайство в особливо великих розмірах, а не розтрата.

    ОтветитьУдалить