воскресенье, 5 августа 2012 г.

"Розбір польотів": або думки про недопуск адвоката і недопуск "швидкої" до затриманих \заарештованих\ осіб

31.07.12 "Відділ зв’язків з громадськістю (МВС) повідомляє, що голослівні, нічим не підтверджені заяви пана Веремеєнка мають явно провокаційний характер. На момент ініційованого ним інциденту, у цього пана не було жодних підстав надавати правову допомогу підозрілим особам, які перевірялися на той момент у приміщенні Дніпровського райуправління міліції." Джерело: http://militia.kiev.ua/


Шановні добродії, якщо хтось сумнівається:
1) перед тим як іти до чергової частини Дніпровського РВ у мене на руках були укладені дві угоди про надання правової допомоги: одна - із Віктором Маківським (просто небайдужим громадянином України), а інші -із Ганною Сіньковою - подругою затриманих дівчат (підписані просто неба під райвідділом - на захист "запрошених" - затриманих міліцією дівчат: двох Тетян та Ярослави), яки на той момент знаходились в райвідділку, і з якими вочевидь "проводили бесіди" співробітники МВС.

2) не дивлячись на те, що я прибув біля 18-00 з копійками і що зайшов вперше до РВ біля 18-30+- 30.07.12 мене майже пів-години  не допускали до затриманих дівчат, які на той момент перебували всередині Дніпровського райвідділу ГУ МВС України в м. Києва що по вул.Червоноткацькій, 2 (і навіть не казали в якому вони статусі знаходяться, де вони? що з ними? і чи вони живі-здорові взагалі? - до мене за ті пів-години так ніхто і не вийшов із співробітників МВС - хоча я звертався до чергової частини двічі чи навіть тричі! Натомість, у мене була інформація із двох джерел про те, що одну дівчинку Таню Ліходєєву (Куїмжи) побили охоронці з"їзду партії регіонів під час затримання (вдарили в обличчя мобільним телефоном)).

3) біля 18-50 30.07.12 по мобільному телефону Ганни-подруги затриманої Ярослави Пугачової, під час безпосереднього мого спілкування із останньою (затриманою Ярославою Пугачовою), я дізнався від неї, що їй стало зле в райвідділ, що їй дуже-дуже погано, води їй ніхто за 3 години так і не дав, і шо вона має хворобу-малокровіє і що наразі вона майже втрачає свідомість із-за хвороби. Саме Яся попросила мене викликати швидку, сказала, що ту швидку, яку їй начебто викликали міліціонери - чомусь не приїхала, а на її виклик швидка не виїжджає!


Недопуск адвоката і недопуск швидкої - це напевно правомірно.)))
Ось пару відео-роликів відзняти фото-корреспондентом Віктором Маківським:
"Інструктаж":  див. тут: відео або ось це: "Адвокат вимагає пропустити "швидку"до затриманих":


Що іще можна було зробити в ситуації, коли твій клієнт каже, що у нього малокровіє і він\вона\ вже втрачав свідомість в РВ і їй знову стало зле?Я просто поліз відкривати двері для лікарів "швидкої", але не більше. Бо мене ніхто не чув, і чуте не хтів. (мені довелося звертатися до них навіть англійською мовою. Якщо би я знав китайську - я би і китайською звернувся...)

Те що міліція мене трохи побила - це факт (лікарі констатували легкий струс мозку - 4 доби в стаціонарі БСПМ + наразі поліклініка - амбулаторне лікування + курс ліків від струсу мозку - 14 днів, сказали лежати вдома - не вставати). Отже, міліція, коли я поліз у вікно аби натиснути на ту кнопку відкриття дверей, діяла більш-менш правомірно. Тому я на ст.сержанта і його колегу зла не тримаю (тим більше сержант впіймав мене, коли я падав головою вниз - врятував мене від травми), і відповідно я попросив прокуратуру в своій заяві їх суворо не карати і кримінальну справу по побиттю адвоката - не порушувати. Думаю, це справедливо.

p.s. Отже, я бачу тут дві великі системні, глобальні проблеми, які треба терміново вирішувати. Перш за все треба робити ревізію правових норм і правозастосовчої практики стосовно існуючої системи допуску адвокатів і допуску лікарів "швидкої" до затриманих \"запрошених", заарештованих\ осіб: як в столиці, так і в країні загалом (щоби ми не чекали по пів-години або дві поки клієнта скалічать, зломають психологічно чи просто-напросто фізично "виб"ють" в нього \в неї\ явку з повинною у вбивстві скажімо Джона Кеннеді). 

Мінять, наприклад, по грузинському сценарію – зносити ті будинки та відділки НКВДістського типу, і будувати нові: транспарентні, скляні, прозорі, як в Тбілісі, скажімо, аби всім: і черговому сержанту, і лікарям «швидкої» можна було зрозуміти – де той затриманий, який потребує екстреної медичної допомоги, запроваджувати в обов’язковому порядку інформування-повідомлення черговою частиною персоналу райвідділу про прибуття «швидкої» і про прибуття адвоката (по селекторному зв’язку - гучномовцю, як в аеропорту).  Скажіть мені будь-ласка, в скількох райвідділах та ТВМ-ах столиці встановлена і дійсно працює система селекторного зв"язку?!
В Києві, це здається тільки в Дарницькому райвідділі вона є! Все...В одному із 10-ти райвідділів МВС! Я часто буваю в цих установах, і з впевненістю можу говорити про це.
А чому селекторного зв’язку немає (або нею просто ніхто ніколи із працівників чергових частин не користується) в: Дніпровському, Деснянському, Святошинському, Оболонському, Шевченківському райвідділах? Риба гниє з голови, чи не так? Просто в Дарницькому райвідділі нині - нормальне міліцейське керівництво, яке дбає про затриманих, їх життя і здоров"я. Решті міліцейських начальників - просто начхати на це.
Що, це так дорого коштує (встановити той селекторний зв"язок - гучномовці по одному-два на поверсі і протягнути провод)? Невже немає на це коштів? Це ж очевидно, що така проста і ефективна система інформування дозволила би врятувати зі два-три десятки життів затриманих і можливо врятувати сотні людських доль (тих, у яких силою вибивають "явки" в райвідділах чи не щодня, поки адвокати чекають годинами-днями під райвідділами).

По-друге, треба встановлювати обов’язку відповідальність особи (співробітника МВС, який працює із затриманим) невідкладно зустрічати і супроводжувати прибулих лікарів та\або адвокатів-захисників! Запровадження юридичної відповідальності співробітників МВС (аж до звільнення з лав МВС і порушення кримінальних справ) за несвоєчасне з’явлення на виклик до прибулих лікарів та\або захисників протягом 2-3 хвилин тощо.

По-третє, в обов"язковому порядку мають бути створені "гарячі" телефонні лінії в органах прокуратури і МВС на рівні областей, куди адвокат чи та ж "швидка" могли б поскаржитись в реальному часі на недопуск, або на будь-які перешкоди з боку чергової частини чи то окремих співробітників МВС, які працюють ("бєсєдують") із затриманими. Ці "гарячі"лінії мають працювати цілодобово!

Такі маленькі і прості речі, які не коштують дорого, - можуть рятувати не один десяток якщо не сотню життів за рік по країні! І заради цього всім нам треба об’єднуватись - сідати за стіл переговорів і думати як то змінити - і як змусити ту систему працювати (на експертному рівні, та рівні керівників МВС, МОЗ, адвокатури). Як змінити цю бездумну, застарілу, нелюдяну сталінську машину, що ламає людські долі, - на нову систему – демократичну, орієнтовану на людину та її ключові інтереси і потреби (принаймні залишитись би живим і здоровим тим затриманим, після їхнього візиту до таких рай.відділків).

p.p.s. Доречі - Прочитав статтю "Опрос: Кризис волнует украинцев больше, чем демократия" (http://korrespondent.net/business/economics/1379829-opros-krizis-volnuet-ukraincev-bolshe-chem-demokratiya) цитую: "...за прекращение политических репрессий, свободу для лидеров оппозиции высказались всего 18,6% респондентов, за реформу правоохранительной системы, за справедливое правосудие -18,6% респондентов, за развитие демократии в обществе, возможность для людей влиять на власть - всего 13,2%. Обеспечение прав и свобод человека - свободы слова ... считают актуальным всего 10,2% опрошенных." -  Немає, не буде і бути не може жодних позитивних змін в суспільстві, жодних реформ і навіть жодної надії в країні, в якій відсутній суд та\бо інститут судочинства як такий! Маю на увазі - незалежний, об"єктивний, справделивий, доступний для всіх незалежно від кольору шкіри, товщини гаманця, наявності-відсутності громадянства, статусу, приналежності до партії тощо. (Прошу не плутати із чесними і порядними суддями, які є, але яких можна перерахувати на пальцях двох рук. І які загалом на ситуацію і існуючу систему як таку суттєво не впливають.)
p.p.s. Як ілюстрацію до статті - додаю довідку про те, що мого клієнта Тамаза Кардаву вивезли із Шевченківського райвідділу міліції згвалтованим дубінкою ПР-73 (пошкодження прямої кішки). Доречі, ніхто із 4-5 ти співробітників міліції, на яких вказував Тамаз Кардава - досі не покарані за цей жахливий злочин. Навіть догани винесено не було. Всі вони - пішли на підвищення! А один - полковник міліції - пан Ігор "Гриня" на прізвисько "Іван Грозний" (як розповідають рядові міліціонери він отримав невипадково, а за те, з яким захватом і натхненням він застосовує недозволені методи до затриманих та підозрюваних) - навіть став начальником того таки Шевченківського райвідділу столиці, де катували затриманого Кардаву! Ось як буває...
А справа про катування Кардави після трьох років імітації розслідування в прокуратурі та МВС - вже знаходиться на вивченні в Стразбурзі в Євросуді. Свідків згвалтування по цій справі немає - всі бояться свідчити! Проте довідка із "швидкої", яка забирала Тамаза одразу після згвалтування в райвідділі, що на Герцена, 9 - і відвезла його прямо до лікарні - це все ж таки переконливий доказ, як на мене. Дивіться відео-звернення Тамаза Кардави тут: http://youtu.be/OnPt5afPJ1A: Відео-звернення Тамаза Кардави 

Комментариев нет:

Отправить комментарий